Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΖΩΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ (Congo, Brittany, Hong)


Τα ζώα που- κατά τους "ειδικούς"- διαθέτουν απλώς τα βασικά ένστικτα, είναι δυνατόν να διαθέτουν κλίση και ταλέντο προς τις καλές τέχνες ; Φυσικά και είναι ! ΄Ηδη, από τη δεκαετία του 1950 υπήρχε ένας χιμπατζής με το όνομα Congo, που πέθανε πολύ νέος από φυματίωση στα 10 του χρόνια, ωστόσο, τα έργα αυτού του τετράποδου καλλιτέχνη, όχι απλώς εκτιμήθηκαν από το φιλότεχνο κοινό, αλλά και  πωλήθηκαν σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2005, στο ποσόν των 26.352 λιρών.
΄Οσοι βιαστούν να πουν πως  ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση , θα διαψευστούν από τα στοιχεία που παραθέτουμε. Στο μουσείο Ζωολογίας στο Λονδίνο,ήδη φιλοξενείται έκθεση μερικών αντιπροσωπευτικών έργων  πέντε  καλλιτεχνών, ενός χιμπατζή, ενός ουρακοτάγκου, ενός γορίλλα και δύο ελεφάντων. Tα δύο έργα που ακολουθούν είναι από την έκθεση αυτή καθώς και  το σχετικό βίντεο.





Eδώ και πολλά χρόνια μάλιστα,  ζωολογικοί κήποι στην Αμερική ενθαρρύνουν τα ζώα να ζωγραφίζουν, γιατί έχει αποδειχθεί  πως  συμβάλλει στην  διατήρηση της ψυχικής  ισορροπίας τους. Ορισμένα δε, έχουν καταφέρει να εξασφαλίζουν με τα έργα τους τα προς το ζην, όπως π.χ η ελεφαντίνα Brittany, της οποίας τα έργα πωλούνται στο μαγαζάκι του ζωολογικού κήπου. Κυριολεκτικά λοιπόν, βγάζει το ψωμί της , απ΄την τέχνη της. Eδώ η Brittany επί το έργον:

 

Μιά άλλη εκπληκτική περίπτωση είναι η ελεφαντίνα Ηοng. Eίναι μία πολύ ευσυνείδητη καλλιτέχνις, η οποία πολύ προσεκτικά σχεδιάζει ένα έργο αφηρημένης τέχνης, σε συνεργασία  με την ζωγράφο Vanda Harvey, τέτοιο που να αξίζει να εκτεθεί στην London Gallery of Art. Δείτε την:


 Ο τόπος κατοικίας της είναι η Ταϋλάνδη και ήδη πριν την ανακαλύψει η Vanda Harvey, ο εκπαιδευτής της είχε διαπιστώσει το πηγαίο ταλέντο της , και την ικανότητά της  να δημιουργεί το σκίτσο ενός ελέφαντα, βελτιώνοντας συνεχώς την τεχνική της με το πέρασμα του χρόνου, όπως μπορείτε να δείτε εδώ:


Αυτά τα δύο κορίτσια είναι οι καλλιτέχνες μας για σήμερα και τις  βασικές πληροφορίες τις αντλήσαμε από το econews και το pathfinder.gr

 Στο σημείο αυτό η γλαύξ Πειθώ, επιθυμεί να πάρει τον λόγο για μερικές παρατηρήσεις :

"Aγαπητοί συνδαιτημόνες και φίλοι ζωοσοφιστές , πράγματι συμφωνούμε πως τα ζώα έχουν και καλλιτεχνικές δεξιότητες και θα το αποδείξουμε  στο μέλλον, παρουσιάζοντας  περισσότερους  τετράποδους καλλιτέχνες . Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός , ότι στην περίπτωση των  ζωολογικών κήπων η δημιουργική έκφραση συντελείται μέσ΄ από τα κάγκελα, όπως βλέπουμε στο πρώτο βίντεο και στην περίπτωση της ελεφαντίνας Brittany.

Θα πρέπει να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με αυτό. Οι ζωολογικοί κήποι είναι τόποι αιχμαλωσίας και τόποι  μαρτυρίου  των ζώων. ΄Οσοι ανησυχούν για την ψυχολογική ισορροπία αυτών των φυλακισμένων ευγενών ψυχών, θα πρέπει να εργασθούν  στην κατεύθυνση της νομοθετικής απαγόρευσης της αιχμαλωσίας και της δημόσιας  έκθεσής τους  χάριν του κέρδους και της επανένταξης των υπαρχόντων σε φυσικό και φιλικό γι΄αυτά περιβάλλον.

Στην περίπτωση δε της Hong , με θλίψη διαπιστώσαμε , πως το περιβάλλον στο οποίο η νεαρά αυτή ελεφαντίνα εκπαιδεύθηκε, επί της ουσίας είναι ένα υπαίθριο τσίρκο. Στο βίντεο  δεν θα πρέπει να μας ξεφύγει το άγρυπνο μάτι του εκπαιδευτή, ο οποίος παρακολουθεί στενά την ελεφαντίνα καθώς δημιουργεί το σκίτσο, ούτε το γεγονός πως υπάρχει κοινό, το οποίο παρακολουθεί μία παράσταση επί χρήμασι, αγνοώντας την φρίκη που κρύβει η εκπαίδευση των ελεφάντων.(περί αυτού σε μιά επόμενη ανάρτηση).

Στο μέρος του βίντεο που το ζώο δημιουργεί ελεύθερα με την βρεττανίδα καλλιτέχνιδα,(χωρίς κοινό) νομίζω πως μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά και το ολοφάνερο κέφι με το οποίο η Hong ζωγραφίζει το  θέμα της , χωρίς το φόβο, να υποστεί τιμωρία, άν κάνει κάποιο λάθος. Αυτές τις παρατηρήσεις έκρινα αναγκαίο να τις θέσω υπ΄όψιν , αγαπητοί ζωοσοφιστές, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας : να βλέπουμε πίσω απ΄την εικόνα και να αναζητούμε την αλήθεια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου