Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Λουλού , η τιμία




(Ένα χρονογράφημα του Παύλου Νιρβάνα του έτους 1940)

Γνωστή ζωόφιλος κυρία μας παρουσίασε προ ολίγων ημερών, την αγαπημένη της γατούλα. Εννοείται, ότι εσπεύσαμεν να εξυμνήσωμεν την ωραιότητά της, τα έξυπνα ματάκια της, την βελουδένια  απαλότητα του τριχώματός της και το σεξ- απήλ του χαριτωμένου ζώου.
-Αυτά δεν είναι τίποτε…μας είπεν η  καλή κυρία  Το μεγαλύτερο χάρισμα της Λουλούς είναι η τιμιότης της.

Η Λουλού είναι τιμία, στην κυρίαν σημασίαν της λέξεως. Απλούστατα, δεν κλέβει. Ποτέ δεν παίρνει τίποτε, χωρίς να δικαιούται να το πάρει. Μπορείτε να την βάλετε επάνω σ ΄ένα τραπέζι με τα ορεκτικότερα μπαρμπούνια. ΄Όχι μόνον δεν θα τα αγγίξει, αλλά και θα τα περιφρουρήσει από τας αρπακτικάς διαθέσεις των άλλων γάτων. Η τιμιότης της φθάνει σε τέτοιο σημείον, ώστε και αν της προσφέρετε ακόμη ένα ψάρι, δεν θα το πάρει αν δεν της το καμματιάσετε. Φαντάζεται, ότι δεν είναι αξία να το πάρει ακέραιον και υποθέτει, ότι προσπαθείτε να δοκιμάσετε την τιμιότητά της.

Αι βεβαιώσεις της κυρίας περί του αγαπητού της ζώου, ήσαν , πράγματι, καταπληκτικαί. ΄Εφθανε να υποθέσει κανείς ότι η τιμιότης έφυγεν από τους ανθρώπους και επήγε να κατοικήσει στις ψυχές των γάτων.

-Αλλά τέτοια γάτα, κυρία μου- της είπεν ένας από τους παρευρισκομένους, ευρισκόμενος επί κεφαλής μεγάλης επιχειρήσεως- θα ήτο ιδεώδης ταμίας για την επιχείρησί μου. Και είναι κρίμα , ότι διαχειρίζεται μόνον ψάρια στο σπίτι σας. Αυτή θα έπρεπε να διαχειρίζεται εκατομμύρια.

Φαίνεται όμως ότι η Λουλού δεν ήτο το μοναδικόν παράδειγμα τετραπόδου τιμιότητος. ΄Αλλοι από τους παρισταμένους  έσπευσαν ν΄αναφέρουν ανάλογα παραδείγματα τιμιότητος γάτων, σκύλων , γαϊδάρων και άλλων τετραπόδων, συγκινητικά πράγματι. Διεπιστώθη δε, ότι, όπως υπάρχουν ζώα αρπακτικά, υπάρχουν και ζώα τίμια, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα εις πολλούς ανθρώπους, ενώ τόσον ολίγοι άνθρωποι μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα αρετής για τα ζώα.


Χθες επληροφορήθημεν, ότι η ενάρετη Λουλού έτεκεν αισίως εις μίαν κλινικήν ζώων, όπου εφρόντισε να την εισαγάγει για τον τοκετόν της, η καλή κυρία. Η συγκινητική μέριμνα της καλής κυρίας διά την καλλιέργειαν μιάς γενεάς τιμίων γάτων είναι απολύτως δικαιολογημένη. Το είδος κατήντησε τόσον σπάνιον μεταξύ των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου